Wat maakt een instructievideo effectief?

Denk je na over het laten maken van een instructievideo en ben je benieuwd wat een instructievideo effectief maakt? Een goede instructiefilm bevat een aantal belangrijke onderdelen. De video biedt:

  • Stap voor stap instructies
  • Een animatie met voice-over
  • Belangrijke symbolen en gevaren

Stap voor stap instructies

Een instructievideo biedt uitstekende mogelijkheden om heel stapsgewijs aan te geven wat er moet gebeuren, of wat er gebeurt als er verkeerd gehandeld wordt. Door de video van bijvoorbeeld een minuut op te knippen in verschillende delen. Een intro, dan de te volgen stappen en vervolgens een conclusie of afronding.

Het stap-voor-stap karakter van de instructiefilm zorgt ervoor dat de video een verhaal vertelt. Een verhaal dat kijkers begrijpen en dat ze kunnen plaatsen. Of waarvan ze de volgende stap al min of meer kunnen invullen na de vorige. In ieder geval is het belangrijkste bij een instructiefilm dat de stappen zeer helder zijn en de kijker de instructies dus goed kan volgen. Op die manier lukt het om belangrijke informatie over te brengen, die bovendien goed zal blijven hangen.

Animatie met voice-over

Een tweede belangrijk element dat een instructievideo effectief maakt, is de combinatie van een animatie met een voice-over. De animatie maakt het mogelijk om in beeld uit te leggen wat er moet gebeuren. Terwijl de voice-over daar gesproken tekst aan toe kan voegen. De combinatie van beeld en geluid zorgt ervoor dat de informatie beter blijft hangen bij de kijker. Het sounddesign (zoals passende muziek en versterkende geluidseffecten) is minstens zo belangrijk en zorgt in combinatie met beeld en de voice-over voor een uitermate rijke vorm van informatie.

Tip: gebruik zowel een voice-over als andere geluiden. Voor waarschuwingen of om het afvinken van de stappen nog beter te illustreren.

Op die manier is een instructiefilm of explanimation maximaal effectief, dankzij het gebruik van zowel beeld als geluid.

Belangrijke symbolen en gevaren

Tenslotte, als je een instructievideo effectief wil maken, is het verstandig om een instructievideo te voorzien van belangrijke symbolen en gevaren. De animatiestijl maakt het goed mogelijk om symbolen uit te vergroten of gevaren te tonen. En te laten zien wat er mogelijk gebeurt als iemand zich niet aan de instructies houdt. Wat dat betreft is de film geschikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld om uit te leggen hoe een product of dienst werkt. Of om uit te leggen welke handelingen er gedaan moeten worden. Maar ook om te voorkomen dat kijkers zich niet aan de richtlijnen houden of niet op de hoogte zijn van eventuele gevaren.

Een animatievideo laten maken en daarmee zorgen voor een instructiefilm? Wij gaan graag aan de slag met de instructievideo en zorgen er daarmee voor dat we de bovenstaande 3 elementen op een krachtige manier verwerken. Voor stap voor stap instructies, de combinatie van beeld en geluid en de aanwezigheid van belangrijke symbolen en gevaren in de video.

Meer weten over hoe we te werk gaan of voorbeelden zien van video’s die we maakten? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.

Follow us

Find us

Van Kinsbergenstraat 7h
1057 PJ Amsterdam